TTA Summerschool

Terugspeeltheater Summerschool

“Waarom hebben we twee oren en maar één mond? Om meer te kunnen luisteren en alleen datgene te zeggen wat nodig is”        

─ Zeno van Citium (Grieks wijsgeer)

Het leven zit vol verhalen. Kleine verhalen, grote verhalen. Verhalen uit het persoonlijk leven. En verhalen die zich afspelen op het werk. Iedereen draagt ze met zich mee. Terugspeeltheater is een vorm van improvisatietheater die verhalen van mensen zichtbaar, hoorbaar, voelbaar en bespreekbaar maakt. Door ze te beluisteren, en de essentie van het verhaal ‘terug te spelen’ aan de verteller en het publiek. Soms met een twist, met humor en altijd met waardigheid en respect, verbeeldt dit spel de onuitgesproken verhalen die bij mensen en organisaties leven. Dit maakt terugspeeltheater bij uitstek geschikt als laagdrempelige hulpmiddel bij organisatieprocessen bijvoorbeeld groepsvorming, organisatieverandering, verwerking of viering.

Terugspeeltheater (Playback Theatre) bestaat al sinds de jaren zeventig, toen het door Jonathan Fox in de VS werd ontwikkeld en ingezet in o.a. scholen en instellingen als een hulpmiddel voor sociale verandering. Terugspeeltheater Amsterdam (TTA) is de oudste groep in Nederland die deze vorm van toegepast theater inmiddels ca. 25 jaar beoefent ten dienste van uiteenlopende bedrijven en instellingen. Hiervoor hanteren de acteurs en muzikanten van TTA een scala aan spelvormen.

De Summerschool is bedoeld voor mensen die willen kennismaken met terugspeeltheater, professioneel bezig zijn met toegepast theater, of de intentie hebben dit op korte termijn te gaan doen. Basiskennis en ervaring van improvisatietheater wordt als aanwezig verondersteld. Twijfel je of je kunt deelnemen, neem gerust contact met ons op!

Tijdens de cursus staan de volgende onderwerpen centraal:

  • Heart of the story: de essentie van iemands verhaal herkennen en terugspelen. Hoe koppel je een collectief thema aan een persoonlijk verhaal om dit vervolgens op theatrale wijze terug te spelen?
  • Spelimpulsen: duidelijke keuzes maken, verbeelden wat je denkt, ziet en hoort. Hoe geef je actief betekenis en hoe doe je een herkenbaar aanbod?
  • Vervolmaken: eenmaal ingezette spelimpulsen voluit spelen en uitwerken.
  • Punten zetten: gezamenlijk punt zetten door acteurs en muzikanten. Wanneer is het verhaal voldoende uitgespeeld, en hoe maak je dit kenbaar aan je medespelers?
  • Sturen en volgen: wanneer stuur je als acteur en wanneer is het nodig om te volgen?

Na afloop ben je bekend met de belangrijkste principes van terugspeeltheater en heb je kennisgemaakt met een flink aantal klassieke werkvormen en weet je in welke praktische context je deze zou kunnen inzetten. Ter afsluiting van de cursus worden de principes en werkvormen in een publiekspresentatie ten uitvoer gebracht.

Dit artikel is geplaatst in Uncategorized en getagged , , , , . Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *